Americké ministerstvo zemědělství (USDA) umožnilo dvěma firmám, Upside Foods a Good Meat, prodej kultivovaného kuřecího masa z laboratoří. Jeho cesta do regálů supermarketů bude nejspíš ještě dlouhá, první zákazníci by ho ale brzy mohli ochutnat ve vybraných restauracích.
Upside Foods chce své kultivované kuřecí maso začít nejprve nabízet v restauraci Bar Crenn michelinské šéfkuchařky Dominique Crenn v San Franciscu. Laboratorní maso společnosti Good Meat by zase mělo být k dostání v podniku China Chilcano ve Washingtonu D.C. Obě společnosti chtějí ale nejprve své produkty otestovat a získat od zákazníků zpětnou vazbu.
O přípravu vlastního kultivovaného masa se po celém světě snaží stovky startupů, mezi něž patří také pražský Bene Meat Technologies či brněnský Mewery. Ten začátkem roku předvedl svůj vlastní první poživatelný produkt – vepřovou kuličku, kterou se jeho týmu podařilo vypěstovat během deseti týdnů a její příprava vyšla na několik tisíc korun.
Co je to kultivované maso?
Maso v laboratořích se vyrábí z živočišných buněk odebíraných například z oplodněných vajíček, biopsií nebo z kůže. Nejde tudíž o vegetariánský pokrm, dané zvíře ale díky tomuto postupu nemusí jít na porážku a často se obejde i bez větších zranění. Právě to je jeden z hlavních motivů pro tvorbu kultivovaného masa.


Takto odebrané buňky jsou pak smíchány s růstovým médiem a umístěny do objemných bioreaktorů, které udržují ideální podmínky pro množení buněk. Po zhruba 2-8 týdnech je pak takto vypěstované „maso“ sklizené. Aby se dostalo do finálního poživatelného stavu, musí projít ještě dalším zpracováním, jehož výsledkem je pokrm nejčastěji připomínající mleté maso.
Kromě toho, že je díky tomuto způsobu přípravy možné dopřát si masovou chuť bez nutnosti zvířata utrácet, mohla by v budoucnu pomoct nasytit rostoucí lidskou populaci a pomoct se zmírněným klimatické krize. Chov dobytka je totiž náročný na vodu i další suroviny a podle OSN je zodpovědný za 14,5 % všech uhlíkových emisí způsobených člověkem.
Jsme teprve na začátku
Přestože by příprava masa v laboratořích mohla v budoucnu potenciálně nahradit tradiční chov, v současnosti jde stále spíše o experimentování. Pěstování kultivovaného masa je totiž časově i finančně velmi náročné.
Příprava vůbec prvního burgeru z laboratoře, který vznikl zhruba před deseti lety, stála například 300 tisíc dolarů. Společnost Ivy Farm podle webu CNN uvedla, že v současnosti je již schopna podobný produkt vytvořit za zhruba 50 dolarů, což je rapidní pokles, stále jde ale o částku značně přesahující průměrnou cenu běžných burgerů.
Doposud jedinou zemí, která prodej kultivovaného masa schválila, byl Singapur. I zde ho má však v nabídce zatím pouze jediná restaurace, Huber’s Bistro, která ale laboratorní kuřecí nugetky společnosti Good Meat za zhruba 300 Kč nabízí pouze několikrát týdně, a to v omezeném množství.
Podle studie, na kterou odkazuje například deník The New York Times, navíc při využití současných technologií produkuje příprava kultivovaného masa násobně vyšší uhlíkovou stopu než běžný chov. Pravděpodobně tak bude ještě nějaký čas trvat, než se kultivované maso dostane do jídelníčků běžných restaurací, povolení pro Upside Foods a Good Meat však tomuto vývoji otevírá novou cestu.